Salut i alimentació a l’edat mitjana – Monestir de Pedralbes

L’alumnat de 1r del CFGS Dietètica ha fer la sortida al monestir de Pedralbes envers a la salut i l’alimentació. 👩‍🍳

A l’edat mitjana, els metges formats a les universitats consideraven que per preservar l’equilibri del cos i mantenir la salut era imprescindible la dieta🍎🍽️, entesa en un sentit ampli. Tal com deia un aforisme recollit a Flos medicinae de l’Escola de Salern, «si et falten metges, que siguin metges per a tu aquestes tres coses: ànim alegre, descans moderat i dieta». A partir del Regiment sanitari que Arnau de Vilanova va escriure per a Jaume II, espòs de la reina fundadora del monestir de Pedralbes, Elisenda 👑, aprofundim en el coneixement de dos aspectes concrets i fonamentals de la dietètica medieval: l’alimentació i el beure. 

La visita ha inclòs un recorregut per diferents espais del Monestir de Pedralbes per explicar en què consistia l’alimentació de la comunitat de clarisses a l’edat mitjana i contrastar-la amb l’alimentació dels habitants de la Barcelona medieval. Així mateix, s’han donat a conèixer els preceptes bàsics de salut a l’edat mitjana basats en la dieta. 

L’última part de la visita ha estat a l’hort medieval del monestir. Un projecte experimental de recuperació històrica que ens permet reflexionar sobre l’alimentació en el present. Les tècniques de cultiu medievals com a tècniques ecològiques. L’estacionalitat dels cultius i els productes autòctons. El guaret i la regeneració de la terra, la combinació de cultius, la prevenció de les plagues sense pesticides, la pol·linització, la fertilització amb adob orgànic provinent de l’hort. Un hort medieval amb condicions ambientals del segle XXI. El projecte social de l’hort. 🥬🫛🥔🪻🌼